Energielabel

Begin 2015 heeft de rijksoverheid het energielabel ingevoerd. Hiermee kunnen kopers en huurders direct zien of een woning in vergelijking met soortgelijke huizen energiezuinig is of juist niet. Het label is onder meer gebaseerd op het bouwjaar van de woning en bedoeld als aanzet om na te denken over mogelijkheden om een woning energiezuiniger en comfortabeler te maken. De woningen zijn ingedeeld in de klassen A tot en met G, waarbij A (groen) staat voor zeer zuinig en G (rood) voor zeer onzuinig). Een energiezuinig huis heeft dubbel glas, goede isolatie, zonnepanelen en energiezuinige verwarming. In het energielabel staan alle kenmerken beschreven.

Alle huiseigenaren in ons land, dat zijn er zo'n vijf miljoen, hebben een voorlopig energielabel ontvangen. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet dat voorlopige label definitief worden gemaakt. Dat kan online en de kosten variëren van een paar euro tot enkele tientjes. Ontbreekt het definitieve label, dan riskeert u een boete van maximaal 405,- euro.

Onze makelaars kunnen u meer vertellen over het energielabel en mogelijkheden om uw (nieuwe) woning energiezuiniger te maken. Bent u benieuwd naar het voorlopige energielabel van een woning? Kijk op www.zoekuwenergielabel.nl.