Woning kopen

makelaardij sleutelHet kopen van een woning is leuk en spannend! Maar ook ingewikkeld. Er komt veel bij kijken en het gaat om veel geld. U krijgt te maken met zaken als een onderzoeksplicht, gemeentelijke eisen en regels, financiering en overdracht. En natuurlijk wilt u geen kat in de zak kopen! Wij loodsen u deskundig door het aankoopproces. Bekijk ons stappenplan.

Stapsgewijs begeleiden wij u bij de aankoop van uw droomhuis.

Stap 1.    Het bepalen van uw woonwensen

Misschien heeft u al een specifiek huis op het oog, maar misschien ook niet. Denk goed na over uw ideale woning: waar moet die staan? Is het een eengezinswoning, appartement of bungalow? Hoeveel slaapkamers? Is de buurt belangrijk? Gezamenlijk inventariseren we uw wensen.

Stap 2. Bepaal uw budget

Voordat we een geschikte woning gaan zoeken, is het handig om te weten welk bedrag u ongeveer kunt lenen. Bepaal hoeveel u per maand wilt uitgeven aan de hypotheek en bereken dan welk hypotheekbedrag hierbij hoort. Wij helpen u daar graag mee. U kunt ook zelf al een grove calculatie maken via internet. Een handig tool daarvoor biedt de website berekenhet.

Stap 3. De huizenjacht

Nu duidelijk is wat u zoekt en in welke prijsklasse, kunnen we op huizenjacht. Makelaardij Texel Vastgoed maakt voor u een overzicht van de beschikbare woningen op Texel. Het is verstandig om een rondje langs deze huizen te maken, ook als u niet direct enthousiast wordt van de foto; vaak is de live-situatie toch anders dan op het plaatje of beeldscherm. U kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan via internet. Er zijn diverse sites met een enorm aanbod aan woningen, zoals Jaap.nl en zoekallehuizen.nl die een totaalaanbod bieden, en Funda.nl met een beperkter aanbod.
Onze makelaars zijn goed ingevoerd in de Texelse markt en kennen veel woningen. Vraag hen gerust om advies.

Stap 4. Huis bezichtigen

Heeft u een leuk huis gevonden? Dan regelen wij een afspraak om het huis te bezichtigen. Natuurlijk gaat uw makelaar met u mee. Hij kijkt met een professionele, objectieve blik naar de woning, weet waarop hij moet letten en kan u goed adviseren. Ook over de bouwkundige staat van de woning. Wilt u op een later tijdstip nog eens kijken? Geen probleem, dan maken we gewoon een tweede afspraak!

Stap 5. Bouwtechnisch onderzoek

Bij oudere woningen is het soms verstandig om een bouwtechnisch onderzoek te laten doen. Dat kan na het uitbrengen van een bod, maar ook er voor. Als wij gezamenlijk inschatten dat er veel aan de woning moet gebeuren, is het slim om vooraf dit onderzoek te laten doen. Een bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijk inspecteur van een bouwkundig adviesbureau of een goed bekendstaande plaatselijke aannemer. Texel Vastgoed kan dat voor u regelen. Het onderzoek kan ook later worden uitgevoerd.

Stap 6. Breng een bod uit

Uw makelaar is een door de wol geverfd onderhandelaar. Hij zal u adviseren bij het uitbrengen van het eerste bod. Meestal ligt dat onder de vraagprijs; de verkoper zal immers hoger inzetten om wat onderhandelingsruimte te hebben. Samen met u bepalen wij onder welke condities het bod wordt uitgebracht.

Stap 7. De reactie

Het bod ligt bij de verkoper en nu is het afwachten! Meestal volgt er snel een reactie: het bod is geaccepteerd, afgewezen of de verkoper komt met een tegenbod. Samen met u bepalen wij dan de beste strategie.

Stap 8. Contractondertekening

Gefeliciteerd! Uw bod is geaccepteerd en het koopcontract wordt ondertekend. Wij zorgen ervoor dat alle afspraken en (ontbindende) voorwaarden in het koopcontract zijn opgenomen. Voordat u tekent, krijgt u van ons de concept-koopakte die u eerst rustig kunt doornemen. Met eventuele vragen kunt u dan natuurlijk bij ons terecht. In de koopovereenkomst staat ook de datum van de overdracht.

Stap 9. Naar de notaris

De notaris stelt alle aktes op. Koopt u het huis 'kosten koper', dan bepaalt u welke notaris u wilt inschakelen. Natuurlijk kunt u ook hier op onze ondersteuning en begeleiding rekenen.

Stap 10. Taxatie

Als u een hypotheek wilt afsluiten, is het in vrijwel alle gevallen noodzakelijk om een taxatierapport te kunnen overleggen. Dit rapport mag alleen worden opgesteld door een erkend taxateur, die is gevestigd binnen 20 kilometer van het te taxeren object. Onze makelaars zijn erkende taxateurs, maar als uw aankopend makelaar mogen wij voor u in dit geval geen taxatierapport opstellen. Wij hebben echter goede contacten en afspraken met andere Texelse makelaars die de taxatie kunnen uitvoeren. Wij informeren u daar graag over.